Bilgi / Belge Beyan ve Teminleri Hk.

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen 15.10.2024 tarih ve 101846740 sayılı yazıda ;

Bilindiği üzere; Türkiye Gümrük Bölgesine giren ve ayrılan Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları bu bölgeyi terk edene kadar gümrük gözetimi ve kontrolüne tabidir. Gümrük Yönetmeliğinin 72. maddesinin 3. fıkrasında; "3) Taşıtın işleteni ve temsilcisi, bu kontrolün yapılmasını temin etmek üzere gerekli önlemleri almak ve sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür." ifadesi ile Türkiye Gümrük Bölgesine giren ve ayrılan deniz taşıtlarının temsilcilerinin gümrük gözetim ve kontrollerinin yapılmasını teminen gerekli önlemlerin alınması noktasında gümrük idaresine karşı sorumlu oldukları hüküm altına alındığı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda, Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları ile ilgili olarak son zamanlarda Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğünce gerçekleştirilen kontroller neticesinde; yakıt, yağ, store vb. hususlara ilişkin Liman Tek Pencere sistemi üzerinden acentelerce hatalı beyan yapıldığı, yapılan gözlemlerde; temsilciliğini (acenteliğini) yapılan deniz taşıtları ile alakalı olarak hatalı beyanların çoğunlukla gemiden/kaptandan bilgi ve belge temini ile bu bilgi ve belgelerin kontrolü cihetine gidilmemesinden kaynaklandığının görüldüğü belirtilmektedir.

Ayrıca; kontrol neticesine göre tesis edilecek işlemlere esas, bilgi ve belge temini ile izahat noktasında, Müdürlüğümüzce ilgili firma/acente tarafından yapılan yazılı bildirimler neticesinde verilen cevapların yetersiz olduğu, cevapların ekinde sunulan bilgi ve belgelerin eksik sunulduğu veya hiç sunulmadığı, bu hususun temsilciliği yapılan deniz taşıtı adına sorumluluk cihetinde noksanlığa yol açtığı, Müdürlüğümüzce tesis edilmesi gereken idari/adli işlemlerin gecikmesine ve dolayısı ile dosya konusu deniz taşıtı ile alakalı gereksiz gecikmelere sebebiyet verdiği anlaşılmakta olduğu bildirilmektedir.

Bu itibarla; acenteler tarafından temsilciliği yapılan deniz taşıtları ile alakalı olarak, mer-i mevzuat hükümleri kapsamında yaptırımlarla karşılaşılmaması adına; Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğünce yapılan bildirimlerin sadece kaptan beyanı baz alınarak gerçekleştirilmemesi, gemiden/kaptandan bilgi ve belge temin edilerek temin edilen bilgi ve belgeler dahilinde acenteler tarafından da gerekli kontroller yapılarak beyanların gerçekleştirilmesi, diğer taraftan gümrük işlemlerine esas olarak yapılan yazışmalara verilen cevapların detaylı izahı ile birlikte bilgi ve belgelerin temin edilerek verilen dilekçe ekinde sunulması gerektiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize arz/rica ederim.

Saygılarımla,